Отзывы на книгу «Коханець леді Чаттерлі», 1 отзыв

Соціальні прірви та любовні вибори

Є книги, які ти з перших слів розумієш – це твоє, і ця книга захоплює з перших слів. Саме так сталося і зі мною – я закохалася. Знаєте, це той роман, який написано так, як хотіла б написати саме я: з іронією, дещо сатирою, гарними описами та підняттям соціальних питань. Це історія адюльтеру, яка ставить нас перед цікавим моральним вибором. Так, дійсно, виявилося, що в романі вистачає відвертості, але захопило мене зовсім не це. Тут так багато соціальних питань! Роздуми про політику, соціальне становище, роль жінки, відносини в родині.

Не можу сказати, що підтримую головну героїню. Але мені були зрозумілі її почуття і дії. Мені сподобалося, як Лоуренс описав її внутрішній світ, думки та сумніви. Також автор робить те, чого до нього не робили (і я не про інтимні сцени, адже таке вже було). Він підіймає питання жіночої сексуальності та важливості задоволення жінки. Лоуренс майстерно вплітає різні питання у діалоги персонажів, які, на думку сучасників автора, не варто було б підіймати, бо про таке не говорять. Автор також звертається до нерівності у стосунках, до цього мезальянсу, до якого ми начебто звикли, але тут у нас леді та лісник, а не лорд та звичайна дівчина. Загалом, сам концепт *коханця*, а не *коханки* доволі нетиповий для літератури того часу.

Це книга, яка перевертає свідомість і змушує переглянути погляди на любов, пристрасть і свободу. Цей роман був справжнім викликом для свого часу, і його сила не послабла й сьогодні. Роман вражає своєю відвертістю та сміливістю. Він ставить під сумнів традиційні цінності та показує, що справжнє щастя можливе тільки тоді, коли людина дозволяє собі бути справжньою, слідувати своїм почуттям і бажанням.

Читання роману – наче подорож емоційним лабіринтом, де кожен поворот відкриває нові грані людської природи. Лоуренс змушує замислитися над тим, що любов – це не лише слова та обіцянки, але й дії, готовність боротися за своє щастя.

Ця книга залишила мене з почуттям захоплення та змусила подумати про багато речей. Рекомендую, бо тепер це одна з найкращих книг не тільки 2024 року, але й загалом мого читацького досвіду. І бачили б ви кількість закладинок у цій книзі, друзі мої, ох, бачили б ви.

05 мая 2017
1928